I. Mátyás (1458-1490) garas, Boroszló, H-733 - ritka címlet és verde hely!
Mátyás cseh uralkodóként való regnálása mindössze 21 évig tartott. Az ebben az időszakban készült pénzérmék ritkák, ugyancsak ritkának számít a darab címlete. A garasokat csupán Károly Róbert idejében vezették be, a denár ez időben még mindig fő fizetőeszköznek számított.


Az érme hátlapján, a magyar típuson megszokott PATRONA HVNGARIE szöveg és a Madonna gyermekkel ábrázolás helyett Keresztelő Szent János képe látható, kezében Isten Bárányával, GROSSVS WRATISLAVIENSIS felirattal. A garas előlapján a címerben látható bika, cseh oroszlán, sziléziai sas is eltér a magyar típustól, ugyanakkor a szívpajzsban itt is a holló, Mátyás címerállata van. A MATHIAS PRIMVS D. G. R. BOHEMIE körirat jelzi, hogy Mátyás cseh királyságának (1469-1490) idejére tehető az érem verése.
Nemsokkal azután, hogy a pápa megfosztotta hatalmától Podjebrád György cseh uralkodót, 1469. május 3-án a cseh katolikus rendek Olmützben Hunyadi Mátyást választották cseh királlyá.
Mátyás haláláig, 1490-ig volt cseh uralkodó.
A mindössze 21 éves időszakban készült pénzérmék ritkák, ugyancsak ritkának számít a darab címlete. A garasokat csupán Károly Róbert idejében vezették be, a denár ez időben még mindig fő fizetőeszköznek számított.
Most kedvező áron, aktuális on-line aukciónkon licitálható >>

Scroll to top
Vatera aukciónk
Find us on Facebook